Typisch-M, de naam…

Mijn bedrijfsnaam is per toeval ontstaan in Amerika uit een grapje van mijn familie.
Tijdens een rondreis door het Westen van Amerika spotten wij vanuit de ouderwetse Durango & Silverton Railroad een aantal tipis beneden in de vallei langs de rivier. ‘Hey…’ werd er gewezen… ‘Kijk daar! Tipis!’ Waarop mijn reisgenoot ad rem grapte: ‘Ja, Typisch Em!’

Die benaming bleef in mijn hoofd rondhangen, en toen ik me officieel inschreef bij de KvK werd het dan ook Typisch-M. Vandaar de tipis in mijn logo.

Daarnaast ben ik gefascineerd door de geschiedenis van Amerika, het Wilde Westen en cowboys en indianen… ook dat ziet u terug in mijn huisstijl.

In 1997 leidde dat tot de uitgave van mijn historische roman Pekosha. Deze roman werd via de gerenommeerde uitgeverij Meulenhoff-M (toevallig? die M?) uitgegeven, maar is vandaag de dag inmiddels alleen nog verkrijgbaar als E-book. Ik werk aan de heruitgave van het fysieke boek. Daarover later meer!

De dromer Pekosha, geboren bij het Drie Cirkelvolk in Nebraska, is ‘zo blank als het porselein op het dressoir van mijn grootje’.

Het zijn de woorden van de avonturier Zach Douglas die de dertienjarige Bleekoog meeneemt naar het mijnwerkersgat Cochinada, in de veronderstelling verkerend dat Lucas O’Conor, Pekosha’s vermeende vader, daar te vinden is. Maar deze is nergens te bekennen, en de lafhartige Douglas laat Pekosha als slaaf achter.

De jongen weet echter te ontsnappen en sluit zich aan bij het Rode Okervolk. Van de honderdjarige sjamaan Gunesnatin, van wie wordt gezegd dat zij een droomsjamaan is, verneemt hoofdman Brazos Coloradas dat Pekosha’s komst naar het Rode Okervolk is voorbestemd. Maar waartoe zal dat leiden?

Het drama, het conflict in Pekosha, is gelegen in de onvermijdelijkheid van deze confrontatie. Het dramatisch verloop ervan, zoals beleefd via de ogen van Pekosha, vormt het hart van deze roman.

PEkosha
Download E-book

Creativity requires the courage to let go of uncertainty.

Erich Fromm

Creativity is intelligence having fun.

Albert Einstein

You can’t use up creativity, the more you use, the more you have

Maya Angelou