Over mij

Ik ben Emmy, de M uit de naam Typisch-M. Ik ben een grafisch ontwerper met ruim 25 jaar ervaring.
Sinds 2004 doe ik dat zelfstandig, eerst in mijn vroegere woonplaats in Noordholland, nu in het pittoreske Ossendrecht in Zuidwest Brabant. Het is ook in Ossendrecht dat mijn bedrijf is gaan groeien. Sinds kort heb ik naast mijn grafisch bureau ook een webshop in ecologisch verantwoorde artikelen (The Shop).

Ik denk soms buiten de duidelijke lijnen om, maar dat geeft juist dat beetje extra in mijn ontwerpen.
Bij mij staan een persoonlijke en klantgerichte benadering centraal.

Het begin…

Om een sterk merk te starten heb je een zorgvuldig uitgedachte branding nodig. Het meest herkenbare onderdeel hiervan is het logo. Een goed logo voldoet aan vijf eigenschappen:

  • simpel
  • memorabel
  • tijdloos
  • passend
  • veelzijdig
titel Pekosha

Van 1990 tot 1992 verbleef ik in Amerika (Tucson, Arizona) om daar research te doen voor een roman die ik aan het schrijven was. Ik kan gerust zeggen dat ik de jaren in Tucson als enkele van de meest bijzondere jaren van mijn leven bestempel. Ik woonde en werkte in Tucson, maar in mijn vrije tijd zat ik in de bibliotheek, was ik aan de wandel, of bezocht ik historische plekken, waarbij ik interessante mensen ontmoette. Grace McCool bijvoorbeeld… zij woonde op een ranch in zuidoost Arizona (Sierra Vista) die ik al snel als mijn uitvalsbasis mocht gebruiken voor onderzoek in de omgeving. Haar zoon Page Bakarich, een gepensioneerde leraar en self-taught man, die mij in zijn gammele pickup truck met de meest afgelegen historische plekken van de omgeving deed kennismaken. Dave Faust, de curator van het fort Lowell museum in Tucson, waar ik op zaterdag hele dagen kon doorbrengen, niet alleen om de sfeer op te snuiven, maar ook om Dave’s boekencollectie door te spitten voor ik ooit toch weer eens een keer naar huis zou moeten.

Uit deze avonturen is het boek Pekosha ontstaan, dat in 1997 werd uitgegeven door uitgeverij Meulenhoff in Amsterdam. Omdat deze boeken niet of bijna niet meer beschikbaar zijn en ik vragen kreeg of er ooit een herdruk zou komen, nam ik het heft in handen en vroeg bij Meulenhoff de rechten terug om het boek zelf als herdruk en als e-boek uit te kunnen geven.

De herdruk is verkrijgbaar als print-on-demand bij www.boekenbestellen.nl (zie links hieronder), in zowel e-boek, paperback en hardcover. De paperback en hardcover bevatten fotomateriaal dat niet in de originele uitgave is opgenomen.

PAPERBACK
€ 20,00

cover pekosha

HARDCOVER
€ 28,50

cover pekosha

EPUB
€ 8,50

cover pekosha

De dromer Pekosha, geboren bij het Drie Cirkelvolk in Nebraska, is ‘zo blank als het porselein op het dressoir van mijn grootje’.
Het zijn de woorden van de avonturier Zach Douglas die de dertienjarige Bleekoog meeneemt naar het mijnwerkersgat Cochinada, in de veronderstelling verkerend dat Lucas O’Conor, Pekosha’s vermeende vader, daar te vinden is. Maar deze is nergens te bekennen, en de lafhartige Douglas laat Pekosha als slaaf achter.
De jongen weet echter te ontsnappen en sluit zich aan bij het Rode Okervolk. Van de honderdjarige sjamaan Gunesnatin, van wie wordt gezegd dat zij een droomsjamaan is, verneemt hoofdman Brazos Coloradas dat Pekosha’s komst naar het Rode Okervolk is voorbestemd. Maar waartoe zal dat leiden?
Het drama, het conflict in Pekosha, is gelegen in de onvermijdelijkheid van deze confrontatie. Het dramatisch verloop ervan, zoals beleefd via de ogen van Pekosha, vormt het hart van deze roman.

Het boek Pekosha is een fictionele weergave van een historische periode in Arizona. Er zijn raakvlakken met de werkelijkheid en kenners zullen deze ook zeker ontdekken, maar het is een blijft een historische roman. De researchperiode was grondig en intensief en met de beste intenties heb ik daarmee een beeld geschept van het Apache-volk zoals ik dat voor mij zag.